Po co mi ta cała zima, skoro najogólniej rzecz ujmując raczej zaliczam się do grupy osób ciepłolubnych i zdecydowanie nie mogących się doczekać narzekania na zbytni upał niż nadmierne zimno?
Otóż danie, na które dzisiaj mam wyjątkową chrapkę kojarzy mi się z zimową porą - zapewne za sprawą wykorzystywanych do niego składników - przyprawy korzennej, suszonych śliwek czy pomarańczy.
Nie dajcie się jednak zwieść pozorom - to co mam dzisiaj dla Was w zanadrzu nie jest w żadnym przypadku deserem!
Proponuję Wam dziś moją ulubioną wersję kotletów mielonych z cynamonem, przyprawą korzenną i pomarańczami nadziewanych suszonymi śliwkami w korzenno - pomarańczowo - śliwkowym sosie.
Mięso, dzięki dodatkowi zimowych przypraw oraz śliwek ma lekko korzenny smak wzbogacony nienachalnym aromatem suszonych owoców.
Jestem fanką połączeń mięsno - owocowych ze słodkawym zacięciem, a moja dzisiejsza propozycja jest moim faworytem nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również niską czasochłonność i koszt wykonania.
Danie to zazwyczaj podaję z kus kusem, który świetnie się tu sprawdza, lecz równie dobrze może to być kasza jaglana czy pyzy gotowane na parze.
Składniki:
porcja dla 2 osób
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwy,
ilość zużytych naczyń: 4
współczynnik bałaganu:
- 1 szklanka kaszy kus kus
- 1 łyżka suszonych warzyw (np. Sys)
- 300 g brokułów
- sól, cukier (do smaku)
- 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wieprzowo - wołowego)
- sok z 1/4 pomarańczy (z miąższem)
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- szczypta chilli
- sól, pieprz (do smaku)
- ok. 12 suszonych śliwek (2 na jeden kotlet)
- 1/4 l wody
- sok z 0,5 pomarańczy (z miąższem)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta (czubek łyżeczki) kardamonu
- 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej
- 0,5 łyżeczki miodu
- 8 suszonych śliwek
- sól
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj dokładnie mięso mielone z sokiem z pomarańczy, przyprawą korzenną, chilli, solą oraz pieprzem. Sprawdź czy mięso nie jest jałowe w smaku - jeśli tak, dodaj jeszcze trochę soli.
- Uformuj z mięsa płaskie "placki" tak, by można było włożyć 2 suszone śliwki a następnie uformować kuleczki, całkowicie przykrywające mięsem owoce.
- Zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru (ok. 1 łyżeczka soli i cukru na 2 l wody), do której wrzuć brokuły. Ugotuj je al dente - ok. 4-5 min.
- Do małego garnka wlej wodę, sok z pomarańczy, miód, cynamon, kardamon, przyprawę korzenną oraz śliwki. Gotuj na "małym ogniu" od czasu do czasu mieszając.
- Na dość dużej patelni (która pomieści kotlety oraz sos z garnka) obsmaż (bez użycia tłuszczu) z każdej strony kotlety tak, by miały chrupiącą skórkę (nie mają być ugotowane, uduszone w sosie) a następnie dodaj sos z garnka. Smaż dalej na patelni na "małym ogniu" do czasu aż sos zgęstnieje a mięso będzie upieczone.
- Do miseczki wsyp kaszę kus kus oraz suszone warzywa i zalej taką samą ilością wrzątku. Dopraw solą do smaku. Przykryj talerzykiem i odstaw na jakieś 5 min, by kasza zdążyła napęcznieć.
- Nałóż na talerze i gotowe!
Życzę Wam smacznego:)
pyszna aromatyczna propozycja, przez monitor nawet czuć:))
OdpowiedzUsuńO tak, przyjemny zapach to zdecydowana zaleta tego dania:)
Usuńsą nietypowe, intrygujące i tajemnicze.
OdpowiedzUsuńale już z góry wiem, że wygoniliby mnie za nie z domu.. tradycjonaliści!
ale ja się z chęcią skuszę.
Cudowne połączenie - moi domownicy myślę, ze byliby zachwyceni. Śliwka suszona idzie w parze z mięsem - wiadomo nie od dziś, więc takie kotleciki w sosie muszą być wyborne. pozdrawiam ciepluśko. U nas zima także odpuściła. Powiało wiosną - dla zmyłki, jak co roku ;)
OdpowiedzUsuńDobra puenta.
OdpowiedzUsuńFajna strona, zobacz moją!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam mięsno-owocowe połączenia, dlatego bardzo podobają mi się te mięsne kuleczki. Po przekrojeniu wyglądają bosko.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zestawienia pomarańczowo-mięsno-śliwkowego :)
Rozpłynęłam się czytając o Twoich kotlecikach! Jestem pewna, że to połączenie smaków bardzo by mi odpowiadało, będę musiała o nim pamiętać! Pozdrawiam ciepło Rybko!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie smaki ! Pyszności :)
OdpowiedzUsuń