wtorek, 30 kwietnia 2013

Risotto z cukinią, porem, kozim serem i krewetkami

Potraw z ryżem u mnie jak na lekarstwo. 
Przyczyny takiego stanu rzeczy należy doszukiwać się w zamierzchłej przeszłości - w moich czasach licealnych. Wtedy to moja rodzina musiała się nieźle nagimnastykować, bym zjadła na obiad ziemniaki. Jako mieszkanka Pyrlandii miałam tym bardziej pod górkę. Jednak rodzina była dość wyrozumiała i pozwalała, w ramach zamiennika, konsumować ryż. 
Tym oto sposobem moja awersja do ziemniaków po kilku latach przerodziła się w niechęć do ryżu :) 
Nie dla mnie były paelle, risotta, tandoori tudzież chińszczyzna, w których ryż gra pierwsze skrzypce. Do czasu.




Myśl o przygotowaniu risotto prześladowała mnie od kilku dobrych miesięcy. Zdążyłam się już nawet zaopatrzyć w ryż arborio.  Ale nadal ani nie miałam konkretnego pomysłu na dodatki ani ochoty na ryż. Aż do dziś.



Składniki:
porcja dla 2 osób
czas przygotowania: ok. 1 h i 15 min (razem z przygotowaniem bulionu)

  • 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (ja zrobiłam warzywno - krewetkowy)
  • 25 g masła
  • 1/2 czerwonej cebuli (posiekana w drobną kostkę)
  • 1/3 pora (zielona część, posiekana w pół - krążki)
  • 100 g ryżu arborio
  • 1 cukinia (pokrojona w ćwiartki o grubości ok. 0,8 cm
  • 14 krewetek (z bulionu)
  • 150 ml (1/3 szklanki) białego wina
  • sól, pieprz
  • 100 g sera koziego twarogowego
  • 50 g sera Rubin lub parmezanu (starty na drobnych oczkach)
  • garść posiekanej natki pietruszki

Bulion:

  • 1 cebula
  • 1/3 pora
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól (do smaku ok. 1/4 - 1/2 łyżeczki)
  • 14 krewetek (ja wykorzystałam mrożone o wielkości 31-40)
  • 650 ml wody

Przygotowanie:

bulion

  1. Obierz cebulę z łupinek i w całości obpal ją odrobinę z każdej strony nad palnikiem. 
  2. Obierz i umyj marchew, pietruszkę oraz por. Pozostaw warzywa w całości.
  3. Do garnka wlej wodę oraz włóż wszystkie składniki (obpaloną cebulę, por, marchew, pietruszkę, liść laurowy, pieprz, sól i krewetki).
  4. Gotuj na małym ogniu ok. 30 - 40 min.
risotto

  1. Na dużej i dość głębokiej patelni podsmaż na maśle cebulę i por. Gdy lekko się zeszklą dodaj krewetki z bulionu a następnie pokrojoną cukinię i smaż kolejne 2-3 minuty.
  2. Dodaj ryż i zwiększ ogień na palniku. Mieszaj. Gdy ryż będzie prawie transparentny dodaj wino. 
  3. Gdy wino wyparuje zmniejsz ogień na palniku do najmniejszego możliwego. Dolewaj do patelni po małej chochelce bulionu. Dopraw odrobiną soli i pieprzu cały czas mieszając. Kolejną porcję bulionu dodaj dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta przez ryż.
  4. W małym naczyniu wymieszaj starty ser rubin z rozdrobnionym kozim serem.
  5. Gdy ryż wchłonie ostatnią porcję bulionu, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj sery i dokładnie wymieszaj. Całość posyp natką pietruszki.
  6. Gotowe. 
Przyznam, że zabierając się za to risotto nie spodziewałam się nadzwyczajnych doznań smakowych. Tym milej się rozczarowałam, kiedy go spróbowałam. Ryż był jędrny i dość zwarty (w niczym nie przypominał chińszczyźnianej ciapy), cukinia chrupka a wyrazu całej potrawie nadał kozi ser. 
Krótko mówiąc - risotto to uważam za całkiem udany debiut. Być może było to moje pierwsze podejście do tego dania, lecz z pewnością nie ostatnie.

Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. Ha! Widzę, że u Ciebie dziś też risotto;) U mnie robale niestety by nie przeszły, ale sama chętnie bym spróbowała Twojego zestawu dodatków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Komunikacja pozawerbalna działa:)

      Usuń
  2. wygląda pięknie i kremowo:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Konsystencja na 5!! Ja tak nie umiem ... :( choć zjeść lubię bardzo

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne! A ja zapraszam na krewetki z grilla http://www.zgrilla.pl/karaibskie-krewetki-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń

Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...