To, co tym razem przygotowałam do tzw. "kawy" nie jest żadnym z powyższych przysmaków, lecz wierzcie mi na słowo - jest ni mniej, ni więcej tylko SZAŁOWE.
Oto przedstawiam absolutną rewelację.
Ciasto totalnie pomarańczowe. Nadzwyczaj aromatyczne, lekkie i bardzo wilgotne.
Ciasto - marzenie. Proste, mało czasochłonne i przepyszne, mówiąc krótko.
Składniki:
dla tradycyjnej okrągłej formy o średnicy 24 cm (choć ja przygotowywałam z połowy porcji w formie prostokątnej)
czas pieczenia ok. 30-40 min
oryginalny przepis zaczerpnięty ze strony Davida Lebovitz'a, którego blog szczerze polecam
ciasto
- skórka starta z 4 pomarańczy
- skórka starta z 1 cytryny
- 300 g cukru
- 200 g masła o tzw. temp. pokojowej
- 240 g migdałów (mogą też być mielone)
- 110 g mąki
- 4 jajka o tzw. temp. pokojowej
- szczypta soli
- 180 ml soku z pomarańczy i cytryny (wykorzystajcie do tego obtarte ze skórki owoce)
- 75 g cukru
Przygotowanie:
ciasto
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż formę papierem do pieczenia lub nasmaruj ją tłuszczem i obsyp kaszą manną.
- Zmiel w melakserze cukier wraz ze skórką startą z cytryny i pomarańczy.
- W misce zmiksuj na gładką masę masło z mieszaniną cukru i cytrusowych skórek.
- Zmiel (razem) w melakserze migdały, mąkę i sól. Migdały muszą być miałkie.
- Dodaj do masła połowę migdałowej mikstury a następnie jajka - jedno po drugim, zatrzymując od czasu do czasu mikser, by zeskrobać ciasto z boków miski.
- Dodaj resztę migdałowej masy i miksuj tak długo, aż wszystkie składniki idealnie się połączą (ok. 3-5 min).
- Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz ok. 30 - 40 minut, sprawdzając co pewnien czas patyczkiem (począwszy od ok. 20 minuty pieczenia). Ciasto powinno być upieczone, ale wilgotne - w związku z czym patyczek nie powinien być idealnie czysty, ale też nie oblepiony ciastem. Ja korzystam z elektrycznego piekarnika, środkowej półki, program nastawiony na pieczenie "od dołu".
- W czasie pieczenia ciasta przygotuj syrop.
- Kiedy ciasto będzie gotowe - wyjmij je z piekarnika i póki będzie gorące wklep w nie (przy pomocy pędzelka) część syropu pomarańczowego. Pozostały syrop przelej do słoiczka i wstaw do lodówki - przyda się do późniejszego serwowania ciasta na ciepło.
- Pozostaw ciasto w formie do całkowitego wystygnięcia.
- W rondlu doprowadź do wrzenia sok z cytrusów z cukrem. Gotuj tak długo aż cukier się rozpuści a następnie zdejmij z ognia.
Niebo, tudzież pomarańcze, w gębie :)
Smacznego!
Miałam okazje skosztować i robić również ciasto pomarańczowe,jest bardzo popularne w Hiszpanii,pyszota,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa jadłam je pierwszy, ale zdecydowanie nie ostatni raz. Również pozdrawiam :)
UsuńMmm, wygląda kusząco i pewnie smakuje obłędnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
O, tak - że pozwolę sobie być nieskromną:)
Usuńwygląda pysznie:) dobrze zareklamowałaś ciacho:)
OdpowiedzUsuńStarałam się jak mogłam. Szkoda, że zdjęcia nie pachną :(
UsuńTak na oko jest już rewelacyjne, o podniebieniu już nie wspomnę, szczególnie, że z lodaaaami :-)
OdpowiedzUsuńW realu jest jeszcze lepsze! Zapewniam!:)
UsuńAż czuję ten aromat;))
OdpowiedzUsuńAromat jest nieziemski - żadne olejki nie dadzą takiego efektu :)
UsuńBędzie u mnie!!! Zrobię, zrobię. Piękne foty. Donoszę z ostatniej chwili - w ubiegłym tygodniu nie wyszła mi beza :))
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam:) Ja na razie milczę w kwestii bezy - czekam na TEN dzień :)
UsuńPrawdopodobnie zakochałabym się w tym cieście ♥
OdpowiedzUsuńTy też? :) super!
UsuńWygląda wspaniale, ma cudowną strukturę :)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne:) Pozdrawiam
Usuńz lodami musi rzeczywiście smakować bosko! bardzo lubię pomarańczowe smaki
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, ślicznie wygląda, gratulacje.
OdpowiedzUsuń