środa, 11 kwietnia 2012

ciasteczka owsiano - orzechowe

Energia na cały poranek! 

Nie wiem jak Wam, ale mnie w okolicach godziny 10 gwałtownie potrzeba zastrzyku energetycznego. W tym celu serwuję sobie kawę a co za tym idzie? Wiadomo. Małe "co nieco". 


Ciasteczka owsiano - orzechowe

Składniki:
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g (kostka) miękkiego masła
  • 400 g (2 szklanki) cukru
  • 2 jajka
  • 50 g (pół szklanki) solonych orzeszków ziemnych
  • 150 g (pół szklanki) płatków kukurydzianych
  • 330 g (dwie i pół szklanki) płatków owsianych


Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 150 stopni
  2. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia
  3. Wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia
  4. W dość dużej misce utrzyj masło z cukrem na bladożółtą, kremową masę
  5. Dodaj do masy jajka i ubijaj dalej do połączenia wszystkich składników
  6. Stopniowo wprowadzaj do masy suche składniki, a na koniec orzeszki, płatki kukurydziane i owsiane
  7. Wyrób trochę rękami i uformuj małe (ok. 2,5 cm średnicy) płaskie ciasteczka.
  8. Ułóż je na blasze w ok. 2,5 cm odstępach, bowiem trochę wyrosną (ja piekę je na 3 razy bowiem na jednej dużej blasze mieści się ok. 12 szt.)
  9. Piecz ok. 15 - 20 min. w temp. 180 stopni, pamiętając o obróceniu blachy o 180 stopni na półmetku pieczenia
  10. Po wyciągnięciu z piekarnika ułóż ciasteczka na płaskim talerzu lub desce do wystygnięcia (choć ciepłe też są pyszne) i stwardnienia.


Smacznego!

2 komentarze:

Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...