Nie wiem jak Wam, ale mnie w okolicach godziny 10 gwałtownie potrzeba zastrzyku energetycznego. W tym celu serwuję sobie kawę a co za tym idzie? Wiadomo. Małe "co nieco".
Ciasteczka owsiano - orzechowe
Składniki:
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g (kostka) miękkiego masła
- 400 g (2 szklanki) cukru
- 2 jajka
- 50 g (pół szklanki) solonych orzeszków ziemnych
- 150 g (pół szklanki) płatków kukurydzianych
- 330 g (dwie i pół szklanki) płatków owsianych
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temp. 150 stopni
- Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia
- Wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia
- W dość dużej misce utrzyj masło z cukrem na bladożółtą, kremową masę
- Dodaj do masy jajka i ubijaj dalej do połączenia wszystkich składników
- Stopniowo wprowadzaj do masy suche składniki, a na koniec orzeszki, płatki kukurydziane i owsiane
- Wyrób trochę rękami i uformuj małe (ok. 2,5 cm średnicy) płaskie ciasteczka.
- Ułóż je na blasze w ok. 2,5 cm odstępach, bowiem trochę wyrosną (ja piekę je na 3 razy bowiem na jednej dużej blasze mieści się ok. 12 szt.)
- Piecz ok. 15 - 20 min. w temp. 180 stopni, pamiętając o obróceniu blachy o 180 stopni na półmetku pieczenia
- Po wyciągnięciu z piekarnika ułóż ciasteczka na płaskim talerzu lub desce do wystygnięcia (choć ciepłe też są pyszne) i stwardnienia.
Smacznego!
No! To trzeba przetestować;-)
OdpowiedzUsuńPolecam polecam. Dwa ciacha i spokój na pół dnia:)
OdpowiedzUsuń