No i doczekałam się. Młode ziemniaki to zwiastun wiosny i cieplejszych dni - trzymam się tej wersji kurczowo.
Ze względu na dużą zawartość kartofli sałatka bardzo sycącą jest. Zatem polecam ją szczególnie na super energetyczne śniadanie.
Składniki:
- 5 szalotek (lecz równie dobrze może być duża czerwona cebula)
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 125 ml majonezu
- 125 ml kwaśnej śmietany 12%
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- sól i pieprz
- 150 g niebieskiego sera (gorgonzola, roquefort, stilton)
- 1 kg ziemniaków (moim zdaniem najlepiej młodych) w łupinach (tzw. mundurkach)
Przygotowanie:
- Pokrojoną w kostkę cebulę wymieszaj z posiekanym selerem i zieloną pietruszką.
- Dodaj majonez, śmietanę i sok cytrynowy. Wymieszaj.
- Do masy dodaj pokruszony ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Salaterkę przykryj i wstaw na noc (12h) do lodówki.
- Ziemniaki ugotuj do miękkości (ok. 25 min.). Ostudź je i pokrój na kawałki - w sam raz na jeden kęs.
- W dość dużej misce delikatnie wymieszaj ziemniaki z masą majonezowo-serową.
- Gotowe!
Mhhhhh........pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.