Odwieczne pytanie i gonitwa myśli, co by tu zrobić:
- dobrego
- sycącego
- nowego
- SZYBKIEGO
by po powrocie z pracy, do czasu aż przygotuję posiłek, żołądek nie zdążył "przywrzeć do krzyża".
Szybka ankieta wśród koleżanek z pracy, teleportacja w celu analizy zawartości lodówki
i pomoc przyjaciela "google" - szukaj: pomysł na obiad.
i pomoc przyjaciela "google" - szukaj: pomysł na obiad.
Tym oto sposobem trafiłam na makaron z cukinią i szafranem (źródło: www.kwestiasmaku.pl).
Lekkie, smaczne i jakże inne. Czyżby dlatego, że nie ma w nim kurczaka???
Składniki:
- szczypta nitek szafranu (np. Kotanyi, ok. 5zł)
- 200 g makaronu w kształcie rurek (np. rigatoni)
- 1/2 dużej cebuli (ja wybrałam czerwoną ale biała również jest ok)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cukinie ze skórką
- 100 g świeżo startego parmezanu
- szczypta tymianku (ja dodałam płaską łyżeczkę)
- 300 g grillowanej ryby (tilapia, miruna, sola) - opcjonalnie
- bazylia / świeży tymianek do dekoracji
Przygotowanie:
- Szafran zalej 1/4 szklanki ciepłej wody i odstaw.
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij cebulę.
- Dodaj cukinię pokrojoną w wąskie plasterki. Lekko posól i duś razem aż cukinia zmięknie i delikatnie się zrumieni, od czasu do czasu mieszając (ok. 7 min.).
- Dodaj szafran wraz z wodą, pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek oraz tymianek. Zagotuj.
- Przypraw rybę solą i pieprzem. Grilluj na patelni. Po usmażeniu rozdrobnij na kawałki ok. 2 x 2 cm i dodaj do cukinii.
- Makaron dokładnie odcedź i dodaj do cukinii. Wymieszaj.
- Posyp startym parmezanem. Delikatnie przemieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.