Po jakimś czasie postanowiłam sama spróbować i upiec ten deser.
Ciasto można dowolnie modyfikować.
Ja przygotowuję je na zmianę - a to z migdałami, a to z orzechami włoskimi czy też laskowymi. Czasem przecinam ciasto w połowie i przekładam kremem.
Jak kto woli...
Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko.
Zazwyczaj piekę w małej formie 10 cm x 20 cm (na 2 osoby to w sam raz) - wtedy dzielę wszystkie składniki przez 2. Ale kiedy spodziewam się gości....
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki startej marchewki (drobne oczka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie:
- 0,5 szklanki poszatkowanych (na grubo) migdałów / orzechów włoskich / laskowych
- krem do tortów (np. kawowy lub advocatowy)
Przygotowanie:
- Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Powoli dodać olej, cały czas ucierając.
- Stopniowo dosypywać mąkę, ucieramy do uzyskania gęstej i gładkiej masy.
- Dosypujemy proszek i sodę oraz cynamon.
- Dodajemy startą marchewkę, orzechy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
- Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia .
Smacznego!
hmmmmm....kusi - we wtorek planuję zrobić - ciekawe czy mi wyjdzie:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń