Uwielbiam szparagi pod każdą postacią - i z wody, i w szynce, i w sałatce czy w zupie... zawsze smakują wyśmienicie.
Na targu czy w warzywniaku znajdziemy szparagi białe i zielone. Oby dwa rodzaje warzywa to ten sam gatunek. Różnica w kolorze wynika ze sposobu uprawy - białe szparagi rosną w ziemi, zielone natomiast wyrastają ponad powierzchnię.
Od lat trwa dyskusja, które są lepsze? I choć, w moim odczuciu, zielone szparagi mają większe walory estetyczne, to w kwestii smaku pozostaję wierna białym.
W związku z powyższym, dziś proponuję lekkie i wiosenne danie obiadowe - grillowany pstrąg na białych szparagach oraz młode ziemniaki.
Składniki (dla 2 osób):
- pęczek szparag
- 2 świeże pstrągi
- 6 średniej wielkości młodych ziemniaków
- sól
- zielony pieprz,
- ok. 10 g masła
- świeży koperek
- czosnek
- cytryna
Przygotowanie:
- Umyj ziemniaki. Wstaw wodę. Po zagotowaniu wody dodaj ok. 0,5 łyżeczki soli i wrzuć ziemniaki. Gotuj do miękkości ok. 15 min.
- Obierz i umyj szparagi. Zagotuj wodę i wrzuć szparagi do wrzątku. Moim sekretem idealnych szparag jest dobrze doprawiona woda - solą i cukrem. Po wrzuceniu szparag do wody zatem, dodaj ok. 1 płaską łyżeczkę soli i tyle samo cukru (proporcja na ok. 2 l wody). Gotuj na średnim ogniu ok. 15 min.
- Umyj i opraw pstrągi, tak by nie miały łusek i innych niemile widzianych cząstek.
- Dopraw z zewnątrz i środek ryby solą i świeżo zmielonym, zielonym pieprzem. Wnętrze pstrąga posyp delikatnie czosnkiem w proszku lub świeżym i włóż cienkie plasterki masła.
- Grilluj ryby na patelni lub grillu, jeśli masz taką możliwość - ok. 7 min. z każdej strony.
- Wyłóż na talerz ugotowane szparagi i ziemniaki. Na szparagach ułóż pstrąga. Na koniec posyp danie koperkiem.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.