Podobnie ma się sprawa w kwestii szpinaku.... w tym tygodniu to moje trzecie danie ze szpinakiem w roli głównej....
Gdyby tylko ktoś kilka lat temu powiedział mi, że będę lubić szpinak.... ba! i nawet go przyrządzać.... powiedziałabym, że ma "nierówno pod sufitem".
To nie jedyna kwestia, w której życie mnie zaskoczyło:)
Składniki:
porcja dla 2 osób
moja forma ma wymiary 10 cm x 20 cm
- makaron lasagne (ja na moją formę użyłam 6 płatów - na 3 warstwy)
- 1 łyżka oliwy
- 200-250 g śmietany 12% (jak śmietana tzn. że kwaśna) Śmietana to taka moja modyfikacja. Lasagne robię już od jakiegoś czasu i muszę się przyznać, że wersja z tradycyjnym sosem beszamelowym nie trafia w mój "smak". Zamieniłam go na coś bardziej wyrazistego - śmietanę.
- 50-70 g sera żółtego
farsz 1 - szpinakowy
- 500 g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- ok. 1 łyżeczka cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 garść startego parmezanu
farsz 2 - pieczarkowy
Przygotowanie:
farsz 1 - szpinakowy
- Włóż do garnka zamrożony szpinak. Posyp delikatnie solą. Podgrzej na "średnim ogniu" od czasu do czasu mieszając, aż się rozmrozi.
- Na patelni ("na małym ogniu") rozpuść masło i podsmaż wyciśnięte ząbki czosnku. Dodaj do szpinaku.
- Dopraw cukrem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gotuj bez przykrycia, do czasu aż wyparuje płyn i masa szpinakowa będzie "sucha". Jest to ważne, ponieważ zbyt wodnity farsz spowoduje wyciek płynów podczas pieczenia w piekarniku.
- Zdejmij z gazu. Na koniec dodaj parmezan.Wymieszaj. Ser sam się rozpuści pod wpływem ciepła masy.
farsz 2 - pieczarkowy
- Umyj i pokrój pieczarki na tzw. szóstki (wzdłuż na pół i później na trzy części).
- Poszatkuj cebulę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę.
- Dodaj pieczarki. Dodaj sól i pieprz. Obsmaż delikatnie ok. 1 min.
- Dodaj wino. Duś bez przykrycia, aż całe wino wyparuje. Tutaj również ważne jest by masa pieczarkowa była "sucha".
lasagne
- Do osolonego wrzątku dodaj olej i włóż płaty makaronu. Podgotuj ok. 4 - 5 min. w międzyczasie mieszając, tak by płaty się nie pozlepiały.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Posmaruj formę oliwą (ja to robię przy użyciu pędzelka).
- Wyłóż formę pierwszą warstwą makaronu (2 płaty). Dotnij je odpowiednio, tak by przykrywały całą dolną część formy.
- Posmaruj cienką warstwą śmietany.
- Wyłóż farsz szpinakowy i rozsmaruj go równomiernie.
- Nałóż drugą warstwę makaronu. Ponownie posmaruj warstwą śmietany.
- Nałóż farsz pieczarkowy.
- Połóż trzecią warstwę makaronu. Posmaruj ją ostatnią warstwą śmietany. Posyp startym serem.
- Wstaw do piekarnika na ok. 15 min.
- Ready!
Wypróbowałam ze szpinakiem i wyszło pysznie...co prawda nie powstrzymałam się od dodania do farszu moich ukochanych kaparów:)!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowało! Ja również wyznaję zasadę, że nie trzeba trzymać się kurczowo wszystkich składników. Przyjemnie jest modyfikowć potrawy, na swój sposób.
OdpowiedzUsuń