wtorek, 26 marca 2013

Po jaśniejszej stronie mocy, czyli ciasto marchewkowe jasne

Pół dnia zeszło mi na zastanawianiu się co słodkiego bym zjadła. Dookoła milion pomysłów na mazurka i świąteczną babkę... ale Święta dopiero za parę dni - a do tego czasu jakoś przeżyć trzeba!
Szybki przegląd kuchennego inwentarza...orzechy, rodzynki, migdały i... marchewka! 
Ciasto marchewkowe już kiedyś popełniłam - przepis możecie znaleźć tu - klik, tym razem jednak będzie to marchewkowiec w wersji jasnej (czyli bez cynamonu), z orzeźwiającym kremem na bazie serka.


Jak to mam w zwyczaju, przygotowałam ciasto z połowy porcji składników, lecz poniżej przedstawiony przepis odpowiada pełnowymiarowej dużej blasze.

Do przygotowania ciasta marchewkowego w wersji jasnej z kremem będziecie potrzebować:

ciasto
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklankę oleju
  • 2 szklanki startej marchewki (drobne oczka)
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca
  • odrobinę płatków migdałowych i brązowego cukru do dekoracji
krem
  • 4 serki Twój smak Piątnica naturalny (lub Philadelphia) czyli ok. 500 g (o temperaturze pokojowej)
  • 150 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1 szklankę cukru pudru

Przygotowanie:

ciasto
  1. Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Powoli dodać olej, cały czas ucierając.
  3. Stopniowo dosypywać mąkę, ucieramy do uzyskania gęstej i gładkiej masy.
  4. Dosypujemy proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  5. Dodajemy startą marchewkę, rodzynki, orzechy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
  6. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Czekamy aż ciasto ostygnie, a następnie przecinamy je wzdłuż na pół.
krem
  1. Przekładamy ser do dużej miski i ucieramy mikserem, by nabrał puszystości.
  2. Dodajemy kawałki miękkiego masła oraz stopniowo cukier puder i dalej ucieramy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Gdy ciasto jest już zimne nakładamy krem na pierwszą warstwę ciasta, delikatnie nakładamy drugą warstwę ciasta i ponownie nakładamy krem. 
  4. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi i brązowym cukrem.

Słodycz ciasta, wzbogacona przy pomocy rodzynek, jest idealnie zrównoważona przez niezbyt słodki, a wręcz lekko kwaskowy krem na bazie serka. Jak dla mnie - niebo w gębie:)

Oby do Świąt!

25 komentarzy:

  1. Smakowicie i słodko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne, ciemne - jesli jest marchewkowe, to juz je lubie! No a serkowe kremy naleza do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak by to powiedział Klasyk: "Jestem za a nawet przeciw"!:)

      Usuń
  3. Szałowiec Marchewkowiec! Połączenie ciasta z serkiem jak najbardziej do mnie przemawia!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedziałam. Po prostu wiedziałam, że marchewkowiec poskutkuje:) Buziaki

      Usuń
  4. Piękne ciasto i nawet na świąteczne też byłoby super, pewnie bardzo pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja również dziś pomyślałam, że ciasto to sprawdziłoby się na świątecznym stole, jednak dzisiaj upieczona partia z pewnością do niedzieli nie dotrwa:)

      Usuń
  5. pyszne, pięknie się prezentuje, przepis zapisuje na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ciasto marchewkowe....sama nie robię bo moja przyjaciółka robi tak rewelacyjne, że wolę nawet nie próbować....jej naśladować....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektórzy po prostu mają ludzi od marchewkowej roboty:) Pozdrawiam

      Usuń
  7. zdrowo i słodko - to właśnie lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na razie to Ty jesteś ekspertem od zdrowego żywienia, ale staram się jak mogę:) Pozdrawiam

      Usuń
  8. wyglada super,chetnie bym zjadla,bez cynamonu bo nie lubie,ja tez pieke z polowy porcji wszystkie ciacha,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Trzeba sobie jakoś radzić z tym porcjowaniem:)

      Usuń
  9. Dawaj te ciacho Rybko! :) Z kremem jeszcze nie robiłam, obiecuję nadrobić zaległości, tym bardziej że dziś trafiam na kolejnego 'marchewkowca'. I oczywiście życzę zdrowych, spokojnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie Głodomorku:) Tobie również życzę radosnych i smacznych Świąt:)

      Usuń
  10. Marchewkowe ciasto robiłam bez kremu i to był chyba błąd...
    Twoje prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zdecydowanie bardziej smakuje wersja w kremem. Wiem, że zdrowiej by było pewnie bez kremu - ale powiedzmy, że serkowa jego wersja aż tak nie tuczy:)

      Usuń
  11. Mój mąż uwielbia ciasto marchewkowe [i byle jakim się nie zadowoli;)]. Twoje wygląda wyśmienicie, więc na pewno wypróbuję.

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  12. dawno nie robiłam a uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czas najwyższy zakasać rękawy:)

      Usuń

Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...