piątek, 8 czerwca 2012

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

Kapary odkryłam zupełnie przypadkowo i pierwszy raz miałam okazję ich spróbować w diametralnie innym daniu - jako jeden z dodatków do tatara (którego ubóstwiam i być może zaprezentuję w którymś z późniejszych postów). Ale nie o tym....
Polędwiczki wieprzowe "chodziły za mną" już od dawna i w końcu dopadły mnie przy stoisku mięsnym w PiP:)
W związku z tym, że (w opinii Mistrza) ostatnimi czasy przeginałam trochę z zielonym pieprzem (efekt radości z nowego młynka:)) postanowiłam okraszyć mięso sosem śmietanowo - kaparowym.
Jakby kombinacji było mi mało - proponuję owocowo - warzywną sałatkę z avocado, jabłkiem i arbuzem.


Składniki:
(porcja standardowo dla 2 osób)

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju np. słonecznikowego
sos kaparowy:
  • 200 ml śmietanki 18% lub 12% (jak śmietanka tzn. słodka)
  • garść kaparów (ja wybrałam te w zalewie octowej)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta zielonego pieprzu (a jednak:))
sałatka:
  • 4 duże liście sałaty lodowej
  • 0,5 dużego pomidora
  • 0,25 średniego zielonego ogórka
  • 1/8 jabłka
  • 0,5 avocado
  • 1 plaster z 0,25 arbuza (pokrojony w kostkę mieści się w garści) 
  • sok z 0,25 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól
Przygotowanie:
  1. Ugotuj ziemniaki "w mundurkach".
  2. Umyj i osusz mięso. Pokrój polędwicę na plastry szerokości ok. 2 cm.
  3. Rozgnieć mięso palcami (nie polecam rozbijania polędwiczek tłuczkiem - ten zabieg może się okazać zbyt agresywny). 
  4. Dopraw mięso solą i pieprzem.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż mięso (na średnim "ogniu") aż się zrumieni - ok. 3-5 min. z każdej strony. 
sos kaparowy:
  1. Rozgrzej oliwę w małym garnku lub na patelni. Podsmaż na nim ok. 0,5 min. kapary. (Nie można ich smażyć zbyt długo, bo stracą swój smak).
  2. Dodaj szczyptę zielonego pieprzu. Smaż na najmniejszym "ogniu".
  3. Powoli dodawaj śmietankę i cały czas energicznie mieszaj aż sos zgęstnieje. (Polecam mieszać cały czas - zmniejsza to ryzyko ścięcia się śmietany. W moim przypadku jak tylko odchodzę od garnka zrobić coś innego w tzw. międzyczasie, od razu zaczyna kipieć i robi się "serek").
  4. Sos gotowy!
sałatka:
  1. Umyj i osusz wszystkie owoce i warzywa.
  2. Porwij sałatę. 
  3. Pokrój pomidor, ogórek i arbuza w kształt zbliżony do kostki 2 cm x 2 cm.
  4. Pokrój avocado i jabłko w cienkie plasterki.
  5. Skrop wszystko sokiem z cytryny (przeciwdziała odbarwieniu się avocado).
  6. Wymieszaj wszystko w misce.
  7. W szklance wymieszaj wodę z oliwą. Dodaj paprykę, zioła prowansalskie i sól. Wymieszaj.
  8. Skrop sałatkę sosem.
Ready, steady go!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...