sobota, 23 czerwca 2012

kompot gruszkowy

Dziś nie mam zbytniej weny na opowieści. Najzwyczajniej w świecie naszła mnie ochota na inny napój niż zwykły/niezwykły sok do obiadu. 
Kompot - bo o nim mowa - to wspomnienie dzieciństwa, ponieważ zazwyczaj serwowano go w przedszkolu. Czasem nachodzą mnie takie smaki przeszłości. Dziś przyrządziłam kompot gruszkowy. 




Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 l wody
  • cynamon
  • 5 goździków

Przygotowanie:
  1. Umyj i obierz gruszki.
  2. Pokrój owoce w dość dużą kostkę.
  3. Włóż do garnka i zalej wodą. 
  4. Dodaj cukier, cynamon i goździki.
  5. Gotuj na "małym ogniu" ok. 0,5 h.
  6. Poczekaj aż ostygnie (lub nie:))
Idealnie orzeźwiający i po prostu pyszny! (Grunt to skromność)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...