wtorek, 5 czerwca 2012

wątróbka z jabłkami

Wątróbka z owocem? Jak najbardziej. Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że takie połączenia nie są mi obce. Chciałabym wam pokazać, że tego typu zestawienia mogą być naprawdę smaczne. 


Kiedy myślę o wątróbce - naturalnym zestawieniem wydaje mi się surówka z buraków. Być może wynika to z faktu, że w domu rodzinnym Mama przeważnie taką kompozycję nam serwowała...

Składniki:
(porcja dla 2 osób)

  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 6 średniej wielkości ziemniaków, najlepiej młodych
  • 2 średniej wielkości buraki lub buraki w wiórkach w słoiku
  • 2 dość duże jabłka (średnio winne, średnio słodkie, twarde). Twardość jabłka ma dość duże znaczenie. Jeśli będą to jabłka kruche, pod wpływem obróbki termicznej przekształcą się w mus jabłkowy. Jeśli jednak chcemy, by zachowały swój kształt, lepiej wybrać jabłka twarde.
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • ok. 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 1 łyżka oleju
  • mąka do oprószenia wątróbki
  • szczypta cukru
  • ok. 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Wstaw wodę na buraki. Ugotuj buraki.
  2. Wstaw wodę na ziemniaki. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
  3. Pokrój cebulę w drobną kostkę. 
  4. Obierz 1,5 jabłka i pokrój w dość duże kawałki. 
  5. Pozostałe 0,5 jabłka zetrzyj na tarce na "dużych oczkach".
  6. Podgrzej olej na patelni. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę.  
  7. Wątróbkę umyj, obierz z błony. Dopraw pieprzem. Oprósz mąką. Co ważne - nie sól, bo stwardnieje. Żelazna zasada mówi, że wątróbkę solić można dopiero na talerzu, już po obróbce cieplnej.
  8. Wrzuć wątróbkę na patelnię i na "małym ogniu" podsmaż. 
  9. Posyp dość dużą ilością majeranku (ja dodaję na początek ok. 1 łyżkę stołową)
  10. Zetrzyj ugotowane buraki na "dużych oczkach". Dodaj starte 0,5 jabłka.
  11. Również na "dużych oczkach" zetrzyj ogórek. Dodaj do buraków i jabłka. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
  12. Po przewróceniu wątróbki "na drugą stronę" dodaj pokrojone jabłka i znowu posyp majerankiem. (łączny czas smażenia wątróbki to ok. 10 min.)
  13. Wyjmij z wody ziemniaki. Posyp koperkiem. Wyłóż wątróbkę i dodaj surówkę z buraków.
  14. Gotowe! 
  15. Mnnnniaaammmmmm....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...