wtorek, 10 kwietnia 2012

chleb domowy

Jedzą go wszyscy. 
A to "biały", a to razowy, chrupki, z ziarnami i bez. 
W poszukiwaniu idealnego pieczywa (po przetestowaniu najbliższych piekarni) okazało się, że najlepiej będzie upiec własne. 

I to nie żart! Pieczenie własnego chleba ma same zalety!



Po pierwsze. Wiesz co jesz. Sama komponujesz składniki. Masz pewność, że w Twoim chlebie nie znajdziesz żadnych E ani środków barwiących.



Po drugie. Nie należy obawiać się wysokich kosztów. Okazuje się bowiem, że wcale nie trzeba inwestować kilku stówek w specjalistyczny sprzęt do pieczenia chleba...wystarczy zwykła forma tzw. "keksówka", papier do pieczenia i piekarnik.

Po trzecie. Pieczenie tego chleba nie wymaga również brudzenia rąk, bowiem ciasto mieszamy łyżką.

Po wtóre. Zabieganych, zapracowanych i zakręconych informuję, iż przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 10 minut!


Chleb domowy

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej razowej typ 2000 (dostępna np. w Piotr i Paweł, Intermarche, Społem)
  • 250 g mąki pszennej (zwykłej) typ 650
  • 30 g drożdży
  • 700 ml ciepłej wody
  • 100 g pestek dyni
  • płaska łyżeczka soli
Uwaga - zamiast pestek dyni możesz dodać dowolne ziarna, takie jak lubisz (np. słonecznik, sezam, siemię lniane itp.) lub w ogóle ich nie dodawać

Przygotowanie:
  1. Przegotuj wodę
  2. Do dużej miski (moja jest kwadratowa i ma wymiary 25 x 25 cm) wsyp wszystkie suche składniki (mąki, sól, pestki dyni). Wymieszaj.
  3. W kubku lub małej misce rozpuść i wymieszaj drożdze z ok. 50 ml ciepłej wody. Dodaj do miski z suchymi składnikami.
  4. Powoli dodawaj resztę ciepłej wody i mieszaj łyżką ciasto. Nie wlewaj od razu całej wody. Ja to robię zawsze trochę "na oko". Ciasto ma być plastyczne o konsystencji zbliżonej do budyniu.
  5. Wymieszane ciasto przykryj ręcznikiem do naczyń i odstaw w ciepłe miejsce (np. pod pościel lub do łazienki) na ok. 1,5 - 2 h do wyrośnięcia.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  7. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
  8. Wyrośnięte ciasto wymieszaj znowu łyżką. Nie przejmuj się tym, że opadnie. To naturalne. 
  9. Przełóż ciasto do keksówki i przykryj ręcznikem do naczyń na ok. 2-3 min.
  10. Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 1h 15min. Piecz w temp. 180 stopni.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. najprostszy i najlepszy chleb domowej roboty jaki jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Eksperymentuję z dodatkami i z sezamem jest genialny :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...