Wprowadziłam drobne zmiany do pierwotnego składu potrawy. Po pierwsze - wybrałam, uwielbiany przeze mnie, makaron tagliatelle zamiast spaghetti. Po drugie - anchois (ze względu na braki na stanie) zastąpiłam mniej słonymi, ale równie wyrazistymi w smaku kaparami (tych u mnie zawsze dostatek:)). Po ostatnie - w moim mieście świeżych krewetek - jak na lekarstwo, pozwoliłam sobie zatem na odrobinę swawoli i posiłkowałam się skorupiakami mrożonymi.
Składniki:
porcja dla 2 osób
- 10 gniazd tagliatelle
- 20 krewetek 31-40
- 2 ząbki czosnku
- 2 pokrojone pomidory pelatti
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1/4 łyżeczki przyprawy chilli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka oleju/oliwy
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Przygotowanie:
1. Włóż do miski mrożone krewetki, a następnie zalej je wrzątkiem.
2. Zalej szafran 2 łyżkami gorącej wody.
3. Ugotuj makaron wg wskazań na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
4. Podgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, kapary, chilli i cynamon. Mieszaj, by smaki połączyły się. Dodaj napar z szafranu i ponownie dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Dodaj (odsączone z wody) krewetki i smaż dalej ok. 1 minuty.
6. Dorzuć do patelni pokrojone pomidory oraz natkę pietruszki.
7. Dopraw wszystko odrobiną soli (jeśli trzeba), pieprzu oraz cukru (0,5 łyżeczki).
8. Na koniec dodaj do powstałego sosu makaron i dokładnie wymieszaj.
Połączenie szafranu, cynamonu, cytryny i krewetek jest dla mnie czymś nowym, lecz jednocześnie bardzo ciekawym. Potrawa jest lekka, a za sprawą przypraw oraz kaparów wyrazista w smaku.
Kolejnym razem z ciekawości sprawdzę, jak przypadnie mi do gustu wersja z anchois.
Martuś, to tagliatelle wypełza przez monitor i gna do mnie ochoczo a ja je witam z otwartymi ramionami - jest w moim typie :) Szfran, cytryna, krewetki i ja to układ w którym czuję się świetnie!!
OdpowiedzUsuńGdy to czytam, czuję jak rosnę:) Pozdrowionka!
Usuńa co z tą skórką z cytryny zrobić?
OdpowiedzUsuń