Lody miętowe. Z czekoladą. Moje ulubione. Orzeźwienie - gwarantowane.
Wszystko czego potrzebujecie, by przygotować całą masę środka chłodzącego, w postaci tych pysznych lodów miętowych, to:
- 400 ml śmietanki kremówki (30%,36%)
- 1 mleko skondensowane słodzone w puszce (ok. 533 g)
- 150 ml mleka
- 2 łyżki ekstraktu z mięty (lub kropli miętowych - ja tych użyłam)
- 100 g gorzkiej czekolady
Czekoladę siekamy na małe kawałki lub trzemy na tarce o dużych oczkach. Kremówkę, mleko i mleko skondensowane mieszamy misce. Dodajemy czekoladę i ekstrakt z mięty lub krople miętowe (dostępne np. w aptece). Mieszamy. Przelewamy do foremek a la lody na patyku (dostępne np. w sieci sklepów meblowych, przekonujących nas, że "my tam urządzimy" lub sieci drogerii o nazwie zaczynającej się na "R") lub do pojemnika, który można zamrażać.
Czekamy, aż się zamrożą, czyli ok. 8 h:( Ale, jak już się zmrożą......
żaden upał nie będzie Wam straszny:)
Przyjemnego lata!
Mięta i czekolada to pysznie orzeźwiające połączenie;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Zgadzam się w 100% z Twoją opinią:) Również pozdrawiam
UsuńIdealne na upalne dni! Lody na pewno smakują wyśmienicie, a Twój sposób podania... Palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńTak... mięta to doskonały umilacz upałów:)
Usuń