sobota, 12 maja 2012

Grillowany pstrąg na szparagach

Sezon szparagowy już został otwarty, co napawa mnie ogromną radością!
Uwielbiam szparagi pod każdą postacią - i z wody,  i w szynce, i w sałatce czy w zupie... zawsze smakują wyśmienicie.

Na targu czy w warzywniaku znajdziemy szparagi białe i zielone. Oby dwa rodzaje warzywa to ten sam gatunek. Różnica w kolorze wynika ze sposobu uprawy - białe szparagi rosną w ziemi, zielone natomiast wyrastają ponad powierzchnię. 
Od lat trwa dyskusja, które są lepsze? I choć, w moim odczuciu, zielone szparagi mają większe walory estetyczne, to w kwestii smaku pozostaję wierna białym.

W związku z powyższym, dziś proponuję lekkie i wiosenne danie obiadowe - grillowany pstrąg na białych szparagach oraz młode ziemniaki.


Składniki (dla 2 osób):
  • pęczek szparag
  • 2 świeże pstrągi
  • 6 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • sól
  • zielony pieprz,
  • ok. 10 g masła
  • świeży koperek 
  • czosnek 
  • cytryna 

Przygotowanie:
  1. Umyj ziemniaki. Wstaw wodę. Po zagotowaniu wody dodaj ok. 0,5 łyżeczki soli i wrzuć ziemniaki. Gotuj do miękkości ok. 15 min.
  2. Obierz i umyj szparagi. Zagotuj wodę i wrzuć szparagi do wrzątku. Moim sekretem idealnych szparag jest dobrze doprawiona woda - solą i cukrem. Po wrzuceniu szparag do wody zatem, dodaj ok. 1 płaską łyżeczkę soli i tyle samo cukru (proporcja na ok. 2 l wody). Gotuj na średnim ogniu ok. 15 min.
  3. Umyj i opraw pstrągi, tak by nie miały łusek i innych niemile widzianych cząstek. 
  4. Dopraw z zewnątrz i środek ryby solą i świeżo zmielonym, zielonym pieprzem. Wnętrze pstrąga posyp delikatnie czosnkiem w proszku lub świeżym i włóż cienkie plasterki masła. 
  5. Grilluj ryby na patelni lub grillu, jeśli masz taką możliwość - ok. 7 min. z każdej strony.
  6. Wyłóż na talerz ugotowane szparagi i ziemniaki. Na szparagach ułóż pstrąga. Na koniec posyp danie koperkiem.

Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...