niedziela, 6 maja 2012

Polish wurst - wariacja na temat hot-doga

Dziś "na tapecie" ciepła przekąska, inspirowana niemiecką kiełbaską w bułce.
Świetna zakąska do piwa, a w perspektywie zbliżającego się Euro 2012, tym bardziej godna polecenia.



Przygotowanie trwa 5 minut + podgrzanie w piekarniku ok. 10 min. Do zrealizowania       w przypadku nagłego ataku głodu - np. podczas oglądania meczu w TV.


Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja użyłam gotowego - jak szybko to szybko)
  • 4 parówki, kiełbaski - co kto lubi
  • 4 plastry sera żółtego
  • ketchup
  • pomidor

Przygotowanie:

  1. Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na 4 części.
  2. Na każdej z 4 części ułóż plaster sera i nałóż parówkę.
  3. Zwiń ciasto razem z zawartością w rulon, dociskając brzegi, by roztopiony pod wpływem temperatury, ser nie wypłynął z ciasta.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia (ja wykorzystałam ten, w którym było zwinięte ciasto).
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 5-10 minut (aż ciasto się zrumieni).
  6. Gotowe!


Zachęcam do stworzenia swojej ulubionej kombinacji - nadzienie można urozmaicać np. suszonymi pomidorami, oliwkami, szynką, wędzonym łososiem lub inną rybą....
Jak to było powiedziane w "Dziewczynach do wzięcia" .... "jest wiele możliwości";)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...