środa, 19 września 2012

Razowe bułki kaparowo - serowe

Wspomnienie mojego niedzielnego śniadania, choć jest środek tygodnia. 



Składniki:
porcja dla 2 osób
czas przygotowania: 50 min.
stopień trudności: łatwy, średni, trudny
ilość zużywanych naczyń: 3
współczynnik bałaganu: mały, średni, duży

  • 100 g (1 szklanka) mąki pszennej razowej typ 2000
  • 100 g (1 szklanka) mąki pszennej zwykłej np. typ 550
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 ml (0,75 szklanki) mleka
  • 90 g sera żółtego (ja dodałam parmezan)
  • 3 łyżeczki kapar


Wymieszaj w dużej misce suche składniki - mąki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodaj roztopione masło i mleko (rada - nie dodawaj od razu całego mleka. Dolewaj stopniowo, aż ciasto będzie elastyczne i zwięzłe). 
Dosyp do ciasta 4/5 sera oraz kapary. 
Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj ciasto. Czynność tą można wykonywać również w misce, jeśli jest wystarczająco duża i wygodna (moja jest:))
Podziel ciasto na 4 części i uformuj 4 okrągłe placki (średnica ok. 6 cm). Posyp placki resztą sera.
Wyłóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 25-30 min na małym termoobiegu.

Do bułek dodałam jajecznicę na maśle z szynką i suszonymi pomidorami.



Już się nie mogę doczekać kolejnego weekendu:) A Wy? 

Jakie jest Wasze ulubione śniadanie?

Przepis na bułki to moja wariacja inspirowana tą książką klik.

25 komentarzy:

  1. z parmezanem i kaparami? to lubię :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne buły!! Kapary bardzo mnie tutaj przekonują, smakowite śniadanie miałaś! szkoda, że w tygodniu nie ma czasu na takie śniadaniowe czary mary...

    OdpowiedzUsuń
  3. super bułki, uwielbiam parmezan i kapary, muszę się skusić na ich wykonanie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja najbardziej lubię pankejki, placuszki i wszystkie inne takie :) Twoja buła bardzo mi się podoba! Choć stwierdziłam, że kapary to nie jest moja miłość, za to za ten serek na wierzchu dałabym się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No bułeczki wyglądają przepysznie, już sobie wyobrażam jakie muszą być dobre! Uwielbiam serowe wypieki więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie się prezentują, kapary bardzo lubię, więc z pewnością się zainspiruję, a weekendy też bardzo lubię, bo wtedy mam czas, żeby tworzyć w kuchni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trafiłaś w moje smaki. Świetne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha! na pewno zrobię, bo uwielbiam kapary:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. o żesz! to mnie zabiłaś... te bułki są genialne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale bułki są całkiem miękkie:) Dopiero takie czerstwe, tygodniowe miałyby moc zabójczą:) Mam jednak nadzieję, że uda się Ciebie odratować:)

      Usuń
  10. mega.. zapisuje przepis- warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisz, pisz lub drukuj:) Polecam link do szybkiego drukowania bez zdjęć - zielone pole pod każdym postem:) Pozdrawiam

      Usuń
  11. łał, bardzo dobry pomysł, pycha

    OdpowiedzUsuń
  12. kapary bardzo lubię, raz nawet użyłam całego słoiczka do potrawy twierdząc, że skoro lubię to nic się nie stanie ale myliłam się...stało się bo było nie zjadliwe ale co próba to próba :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem uzależniona od domowego pieczywa, tylko takie ostatnie jem. A kapary są wysoko na liście moich ulubionych rarytasów, więc bułeczki z kaparami, a do tego z serem to dla mnie pyszna propozycja śniadaniowa :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...