Czy ktoś ma sprawdzony patent na wydłużenie doby?
W związku z powyższym znowu nie miałam czasu na faszerowaną kaczkę, mule w winie i pieczeń wołową.
Ale, po pierwsze primo - coś zjeść trzeba.
Po drugie primo - lubię jeść.
Po trzecie primo - najbardziej lubię jeść to, co mi smakuje.
A tak na marginesie - tym co mi nie smakuje nie potrafię się najeść.
Danie z serii - smacznie i szybko.
Makaron. Sos z sera lazur. Brokuły. Pierś z kurczaka.
Składniki:
porcja dla 2 osób
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwy, średni, trudny
ilość zużytych naczyń: 4
współczynnik bałaganu: mały, średni, duży
- 8 gniazdek tagliatelle lub innego makaronu (ja lubię do tego dania również farfalle)
- 1 świeży brokuł lub ok 250 g mrożonego
- 1 pierś z kurczaka
- 150 g sera lazur (ja najbardziej lubię niebieski)
- 200 ml śmietanki (słodkiej) 18% lub 30%
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowujemy makaron wg wskazań na opakowaniu.
Do rondla wlewamy śmietankę i dodajemy drobno pokrojony lub starty na tarce ser. Gotujemy, cały czas mieszając, na najmniejszym możliwym "ogniu" do czasu, aż sos zgęstnieje.
Gotujemy brokuły al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (wrzucone na wrzątek potrzebują ok. 5 min.). Świetnie się tu sprawdzają także inne zielone warzywa. Często zamiast brokułów wykorzystuję do tego dania szpinak.
Pierś z kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podsmażamy mięso na patelni.
Sosem polewamy makaron. Na górze układamy brokuły i mięso.
Finito.
Uwielbiam ser lazur oraz inne w typie blue. Jest to dość słony typ, zatem nie potrzeba dodawać soli. Ser jest również bardzo charakterystyczny w smaku - powiedziałabym, że dominujący. Nie polecam zatem kombinowania ze zbyt wieloma przyprawami, żeby nie powstał smakowy misz-masz. Umówmy się - w tym daniu pierwsze skrzypce gra sos.
Smacznego.
danie idealne ,moje smaki <3
OdpowiedzUsuńMiło:)
UsuńPycha. Ja bym dała sos czosnkowy;)
OdpowiedzUsuńZnam takich co do wszystkiego dodają sos czosnkowy:)
Usuńteż moje smaki, właśnie się zroientowałam że dawno już takiego obiadu u nas nie było:)
OdpowiedzUsuńJa się czasem muszę hamować, by nie jeść tego dania zbyt często:)
UsuńDoczekałam się w końcu ;) Przepiękna gra kolorów na talerzu, musiało być pysznie. A na pieczeń przyjdzie pora..zimą dajmy na to, całusy!!
OdpowiedzUsuń;) Nieskromnie powiem, że było dobre. A pieczeń chodzi za mną już od dłuższego czasu. Kiedyś mnie dopadnie, a wtedy Ci o tym opowiem:) Pozdrawiam
UsuńJadam takie, ale bez brokuł. Będę musiała wypróbować ten makaron z ich dodatkiem ;)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńU mnie w ten weekend też były brokuły i ser pleśniowy, i kurczak. Ale w sałatce.
OdpowiedzUsuńProste składniki, a jak wiele opcji?:)
Usuńnawet gdybym miała cały dzień wolny, to też bym zrobiła właśnie takie tagliatelle :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać:)
Usuńnic bym nie zmieniła - jest idealnie
OdpowiedzUsuńDzięki. Ale dziś miły dzień:)
UsuńRobiłam ostatnio podobne danie i smakowało:D ale brokuła nie było w nim i teraz żałuję;)
OdpowiedzUsuńW takim razie masz teraz okazję zrobić to danie ponownie - tym razem z brokułami:) Każda okazja na lazura jest dobra:)
UsuńPysznie wygląda! Niesamowite połączenie kolorów... i smaków na pewno też! :)
OdpowiedzUsuńSzybkie spojrzenie na zdjęcie i już wiem że to danie w moim guście :)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńJak kolorowa na Twoim talerzu! Sera lazur trochę się boje, ale w towarzystwie kurczaczka wygląda niegroźnie - więc pewno bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńPo oswojeniu - lazur już nie gryzie:)
UsuńCUDNE DANIE !! CUDNY BLOG !!
OdpowiedzUsuńZapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl
Dziękuję:) Z chęcią odwiedzę.
UsuńMoja sugestia - sos wymieszać z makaronem.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!:)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńczy śmietanka ma być słodka czy kwaśna?
Pozdrawiam
Witam,
Usuńw moim przepisie użyłam słodkiej śmietanki, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wypróbować kwaśną śmietanę :)
Pozdrawiam
Ja sos wymieszałam z brokułami i kurczakiem, też pyszne :)
OdpowiedzUsuń