poniedziałek, 17 września 2012

Tagliatelle w lazurowym sosie z brokułami

Nastał wrzesień. Dni coraz krótsze. Czasu, jak na lekarstwo a mnie zachciało się jeszcze zajęć nadprogramowych. 
Czy ktoś ma sprawdzony patent na wydłużenie doby? 

W związku z powyższym znowu nie miałam czasu na faszerowaną kaczkę, mule w winie i pieczeń wołową.

Ale, po pierwsze primo - coś zjeść trzeba.
Po drugie primo - lubię jeść.
Po trzecie primo - najbardziej lubię jeść to, co mi smakuje.
A tak na marginesie - tym co mi nie smakuje nie potrafię się najeść.



Danie z serii - smacznie i szybko. 
Makaron. Sos z sera lazur. Brokuły. Pierś z kurczaka.


Składniki:
porcja dla 2 osób
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwy, średni, trudny
ilość zużytych naczyń: 4 
współczynnik bałaganu: mały, średni, duży
  • 8 gniazdek tagliatelle lub innego makaronu (ja lubię do tego dania również farfalle)
  • 1 świeży brokuł lub ok 250 g mrożonego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 150 g sera lazur (ja najbardziej lubię niebieski)
  • 200 ml śmietanki (słodkiej) 18% lub 30%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowujemy makaron wg wskazań na opakowaniu. 
Do rondla wlewamy śmietankę i dodajemy drobno pokrojony lub starty na tarce ser. Gotujemy, cały czas mieszając, na najmniejszym możliwym "ogniu" do czasu, aż sos zgęstnieje.
Gotujemy brokuły al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (wrzucone na wrzątek potrzebują ok. 5 min.). Świetnie się tu sprawdzają także inne zielone warzywa. Często zamiast brokułów wykorzystuję do tego dania szpinak. 
Pierś z kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podsmażamy mięso na patelni.
Sosem polewamy makaron. Na górze układamy brokuły i mięso. 
Finito.

Uwielbiam ser lazur oraz inne w typie blue. Jest to dość słony typ, zatem nie potrzeba dodawać soli. Ser jest również bardzo charakterystyczny w smaku - powiedziałabym, że dominujący. Nie polecam zatem kombinowania ze zbyt wieloma przyprawami, żeby nie powstał smakowy misz-masz. Umówmy się - w tym daniu pierwsze skrzypce gra sos.


Smacznego.

30 komentarzy:

  1. Pycha. Ja bym dała sos czosnkowy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam takich co do wszystkiego dodają sos czosnkowy:)

      Usuń
  2. też moje smaki, właśnie się zroientowałam że dawno już takiego obiadu u nas nie było:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się czasem muszę hamować, by nie jeść tego dania zbyt często:)

      Usuń
  3. Doczekałam się w końcu ;) Przepiękna gra kolorów na talerzu, musiało być pysznie. A na pieczeń przyjdzie pora..zimą dajmy na to, całusy!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Nieskromnie powiem, że było dobre. A pieczeń chodzi za mną już od dłuższego czasu. Kiedyś mnie dopadnie, a wtedy Ci o tym opowiem:) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Jadam takie, ale bez brokuł. Będę musiała wypróbować ten makaron z ich dodatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w ten weekend też były brokuły i ser pleśniowy, i kurczak. Ale w sałatce.

    OdpowiedzUsuń
  6. nawet gdybym miała cały dzień wolny, to też bym zrobiła właśnie takie tagliatelle :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nic bym nie zmieniła - jest idealnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam ostatnio podobne danie i smakowało:D ale brokuła nie było w nim i teraz żałuję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie masz teraz okazję zrobić to danie ponownie - tym razem z brokułami:) Każda okazja na lazura jest dobra:)

      Usuń
  9. Pysznie wygląda! Niesamowite połączenie kolorów... i smaków na pewno też! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szybkie spojrzenie na zdjęcie i już wiem że to danie w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak kolorowa na Twoim talerzu! Sera lazur trochę się boje, ale w towarzystwie kurczaczka wygląda niegroźnie - więc pewno bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. CUDNE DANIE !! CUDNY BLOG !!
    Zapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja sugestia - sos wymieszać z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam,
    czy śmietanka ma być słodka czy kwaśna?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      w moim przepisie użyłam słodkiej śmietanki, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wypróbować kwaśną śmietanę :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  15. Ja sos wymieszałam z brokułami i kurczakiem, też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...